Poikaisen 4-vuotis syntymäpäivät olivat vihdoin tänään. Kyllä sitä odotettiinkin. Joka aamu, ja muutaman kerran päivän mittaankin, poikainen kysyi montako yötä vielä on jäljellä. Kun en mikään leipuri ole luonnostani, meinasi tulla taas ongelma. Tarjottavat kun pitäisi olla tietynlaisia, minun oloisiani. Ja vielä suurempi ongelma; lapsukaisten serkku ja hänen mummonsa ovat allergisia lehmän maidolle. Olisi mielestäni inhottavaa sanoa 3-vuotiaalle pojalle ettei hän voi ottaa samaa hyvää kuin kaikki muutkin. Siispä kaikki muutkin saavat syödä soijatuotteita ja muita maidottomia. Makuhan siinä hieman saattaa kärsiä kun voi korvataan öljyllä ja kerma soijakermalla. Yllättävän hyvin kuitenkin mielestäni tällä kerralla onnistuin. Kakku varsinkin oli todella positiivinen yllätys. En omista neliövuokaa, joten tämä kai sitten on sitä luovaa leivontaa. Rakentelin pahveista ja foliosta neliön, jossa pystyin hyydyttämään täytteen.

Tälläkertaa ei edes mennyt niin myöhään kuin yleensä. Pääsin nukkumaan jo yhden hujakoilla. Ennen vieraiden tuloa sain (viimeisen puolituntisen paniikin aikana) järjesteltyä viimeisetkin asiat.... ainakin melkein. Se tärkein unohtui, kakku oli päälystämättä! Tämä olikin jo saavutus taitoni huomioon ottaen. Ei siinä auttanut enää ruveta tekemään kovinkaan tarkkaa työtä.

Kuvia en tietenkään muistanut juurikaan ottaa, joten muista tarjottavista ei sitten olekaan todistusaineistoa kuin tuossa kuvan reunassa.

Kirjoittelen reseptejä tähän jatkoksi kunhan niin paljon löydän jostain aikaa, jos vaikka joku, jolla on samainen ongelma ruokavalioiden suhteen, sattuisi lukemaan tätä. Listalla oli kakun lisäksi muffinseja, minipizzoja, pieniä piiraita ja hedelmähyydykekakku.

Itse juhlat menivät oikein mukavasti ja päivänsankari oli hyväntuulinen koko päivän väsymisestä huolimatta. Harvinaista. Lahjonta puoli oli myös erittäin onnistunut. Tuli Salama McQueen-juttuja, Spiderman-ukko ja Transformereita sekä paljon muuta. Juuri niitä mihin en vielä ole päässyt oikein tutustumaan. Kuulemma kaikilla muilla on noita ukkoja. Nyt on sitten meidänkin poikaisella.

Nyt on aika laittaa jonkunlaisia ohjeita.

  Maidottomat muffinsit (mukailtu Kinuskikissan ohjetta)

1,5dl öljyä

1,5dl sokeria

2 munaa

3,5dl vehnäjauhoja

2tl leivinjauhetta

1dl kuningatarhilloa

Vaahdota öljy ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja hyvin vatkaten sekaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti taikinaan. Lisää hillo. Paista 225 asteessa 12-15min. Koristele muffinsit lakritsilla maustetulla tomusokerikuorrutuksella (sulata lakua vesitilkassa ja tee sillä kuorrutus).

  Maidoton Spiderman-kakku

Pohja tehty kaksinkertaisena Kinuskikissan kääretorttupohjan ohjeella. Kostutus appelsiinimehulla.

Täyte:

2prk AlproSoya-jogurttia (mansikka-banaani)

1tlk Sunnuntai Vaahtoutuva Vispi

1l vaniljakiisseliä (ohje alla)

1prk vauvan hedelmäsosetta (kuningatar)

1rs vadelmia

2 liivatetta

sokeria maun mukaan (saa olla ihan reilusti, on muuten melko mauton)

Sekoita jogurtti, kiisseli ja hedelmäsose keskenään. Vaahdota "kerma" ja lisää täytteeseen vadelmien kera. Sulata liivatteet mehutilkassa ja kääntele ohuena nauhana seokseen.

Täytä kakku. Tee neliön muotoinen kakku ja käytä ylimääräiset palaset päällimmäiseen kerrokseen muotoillen siihen "rintakuva".

Päälle: 1 pötkö punaista ja 1 pötkö sinistä marsipaania, sulatetulla lakritsilla tehtyä sokerikuorrutusta ja normaalia valkoista sokeri kuorrutusta.

  Maidoton vaniljakiisseli

1l soijamaitoa

1 muna

1dl maissitärkkelystä

3tl vaniliinisokeria

5rkl sokeria

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli saostuu. Maissitärkkelyksen kypsymiseksi, hauduta 3min.

  Maidottomat piiraset n.14kpl (mukailtu Kinuskikissalta)

Pohjataikina:

3,5dl vehnäjauhoja

2,5dl ruisjauhoja

1tl leivinjauhetta

1,5dl öljyä

(4,5rkl ruokakermaa, unohdin itse laittaa)

Painele taikina muffinsivuokiin.

Täyte:

1 sipuli

1 paprika

12 kirsikkatomaattia viipaloituna 3-4 osaan

150g kinkkusuikaleita

150g Creamy Smooth-soija "tuorejuustoa"

3/4dl soijakermaa

3 munaa

3tl vehnäjauhoja

mustapippuria, pizzamaustetta, ripaus chilijauhetta ja aromisuolaa

Kuutioi ja kuullota sipuli ja paprika öljyssä pannulla. Sekoita "tuorejuusto" ja kerma keskenään. Lisää loput ainekset yksi kerrallaan seokseen. Täytä piiraset ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15min.

Itse en pitänyt pohjataikinasta ollenkaan, maistui niin öljyiselle. Jotain fiksaamista kaipaa..

  Maidottomat minipizzat 32kpl (ohje vanhasta Pirkan juhlaliitteestä)

Pohja:

2dl vettä

25g hiivaa

3rkl öljyä

1tl suolaa

1tl pizzamaustetta

n. 4,5dl vehnäjauhoja

Täyte:

kinkkusuikaleita

1prk ananasmurskaa

kirsikkatomaatteja

pizzamaustetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muut aineet. Alusta taikina tasaiseksi. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä. Jaa taikina 32 palaan ja leivo palat palloiksi. Painele pallot pellille leivinpaperin päälle halkaisijaltaan 5cm:n pyörylöiksi ja anna kohota. Täytä pizzat. Paista yläosassa 225 asteessa n.10min, kunnes pohja on kypsä.

  Hedelmähyytelö (ohje vanhasta Pirkan joululiitteestä)

1prk ananasviipaleita

1prk persikanpuolikkaita

2 banaania

2 kypsää päärynää

250g tummia viinirypäleitä

Liemi:

3,5dl omenatäysmehua

8 liivatelehteä

0,5dl sokeria

1 kanelitanko

5-10 neilikkaa

0,5tl kardemumman siemeniä

Halkaise rypäleet ja poista siemenet. Kuori ja paloittele päärynät sekä banaanit. Valuta säilykkeistä liemet. Paloittele persikat ja halkaise ananasrenkaat ohuiksi. Kierrä ananaksesta ruusukkeita (rengas)kakkuvuoan pohjalle. Asettele seuraavaksi rypäleet. Lado sen jälkeen vuokaan banaaniviipaleet, persikat ja lopuksi päärynäpalat.

Liota liivatteita hetki kylmässä vedessä. Mittaa omenamehu kattilaan. Laita kattilaan myös mausteet. Anna kiehua kannen alla muutama minuutti. Siivilöi liemi ja sulata sekaan liivatteet ja sokeri. Kaada liemi vuokaan hedelmien päälle. Anna hyytyä kylmässä vähintään 2 tuntia ja kumoa täysin hyytyneenä. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen, niin hyytelö irtoaa helposti.